3 dolog amit fontolj meg mielőtt rockzenész leszel

A rock összehoz

Hogy kezdted a rockzenész pályafutásod?

Hatalmas vasútbuzi voltam anno. A terepasztal építés volt a mindenem, és a Széchenyi-hegyi Gyermekvasútra is jártam. Ott irigyeltem meg először hogy vannak ifik, akik gitároznak, és a többiek énekelnek rá… ÉN IS AKAROOOOK – mondtam volt Anyámnak, és eléggé tortúrikus vonalon keresztül, de szereztünk egy kis 3/4-es akusztikus gitárt Erdélyben. Volt nagy öröm ááám. Persze már akkor is a rock körül forgott az életem, hiszen bátyáim révén is ezt a világot tapasztaltam otthon.

Anyukád, hogy reagált?

Persze, aztán majd ott porosodik a sarokban 2 hét után, mi? (nem így lett) :)OTT FOG POROSODNI 2 HÉT UTÁN A SAROKBAN…. Nem így lett…;) Ehelyett véresre gyakorolt kézzel írtam a házi feladatot, és kb fél év alatt szépen fel is hoztam magam egy egész jó dalkísérő-tábortűzi szintre.:)

Milyen hatással volt az akkori életedre?

Király lettem a gyerekvasutas csoportban.:P

Ahogy egyre jobban mélyedtem bele a zene tudományába, egyre jobban éreztem, hogy nekem ez kell!!! És ezen belül is a ROCKzene volt az, amibe bele akartam mélyedni. Az első elektromog gitárom megvétele után máris fejest ugrottam a Master of Puppets című Metallica albumba, ami kb olyan, mintha valakinek azt mondanák hogy tessék, itt egy fogpiszkáló, tedd arrébb vele azt a hegyet. 😀 Szóval mélyvíz… de mindig is ebben hittem. Ha nem fulladok bele, akkor az tanít a legtöbbet.

Mit csinálnál másképp ha megtehetnéd?

Semmit. Pont a botlások és hibák miatt tanultam ennyit, és ezért tartok itt. Én csináltam, vállalom, megélem. Egy-két kínosabb helyzetet leszámítva mindent ugyanígy csinálnék.:)
Bár azok a kínos helyzetek is kellettek ahhoz hogy tapasztaljak, és később esetleg ne kerüljek még nagyobb kínosságba…:D

Miért a rock? Szerinted vannak népszerű és kevésbé népszerű zenei stílusok?

Persze hogy vannak kevésbé népszerű stílusok. Rétegzenének hívják őket. 😉 De hiszem azt, hogy minden zenének van közönsége, csak meg kell találniuk egymást.:)

Ismersz olyat, aki csak azért zenél, hogy színpadon legyen?

Igen, ismerek olyat. De nem szimpatikus… Véleményem szerint egy zenésznek a legjobb az, ha színpadon lehet. Ha megérintette már egyszer is a rock, illetve a színpad varázsa, akkor nem tud szabadulni tőle. Így igen, sok ilyen zenészt ismerek. Sok olyat is, akik már fásultabban mennek fel a deszkákra. Inkább a gázsiért csinálják. De jellemzően ők nem igazán boldogok, hiszen más zenéjét játszák, a sajátot tervezgetik, és közben elmegy mellettük az élet. Én ezt soha nem akarnám. A zenélés, a rock számomra egy életigenlés, egy darab aranyrög, amit megtaláltam, és szép lassan ásom kifelé. Egy erős hobbi, hiszen a hobbinak él az ember. A munkát csak elvégzi, mert el kell. Abból élünk. Ezért én soha nem vonnám össze a kettőt.

Javasolnád most bárkinek, hogy zenei pályára menjen? Miért igen? Miért nem?

Zenei pályára itt MO-on csak az menjen, akinek már van bármilyen más szakmája, illetve a zenetanulás mellett mindenképp szerezzen valami más képesítést. nagyon kockázatos egy lapra feltenni mindent. Nálam épp ezért csak HOBBI a zenélés. Nem kell mennem haknizni kötelező jelleggel ha kevés a pénz, mert van más szakmám. A zenélésben meg nagyon jól érzem magam, a hobbim pedig éltet, erőt ad, és felemel. Tudom a saját ötleteimet megvalósítani, és nem fásulok bele a zenélésbe, mint oly sok kedves barátom, akik mindent erre tettek fel.Csakis elhivatottságból javaslom a zenélést bárkinek. fentebb leírtam, hogy miért gondolom így. Mindig legyen egy “B” terv, egy szakma, amit tud csinálni, és mellette ha zenél, csak azt csinálja amit szeret csinálni. NE menjen senki zenésznek aki csak pénzt akar keresni belőle. az itthon (de máshol is) rettenetesen nehéz. Persze szerencse, és kapcsolatok is kellenek hozzá, de mindkettő út rögös.

Azért zenéljetek, mert jól esik. ne azért mert meg kell felelni bárkinek is. 😉