Beöltözés VS. Kiöltözés – Jól áll neki a metál?

Metál az ész, hogy néz ki ez a srác!

Jól áll neki a metál? Lépjen színpadra utcai ruhában, vagy vegyen fel jelmezeket és fesse ki magát? Ne csak a gitár sound, hanem a megjelenés is legyen kemény? Tényleg a ruha teszi a rock and roll-t? Ehhez hasonló kérdések gyakran merülhetnek fel a koncertre járó közönség fejében. A koncert után a zenész lelép a színpadról, átöltözik és decens családapaként folytatja a hétvégét, vagy a műfaj az élete minden területén folyamatosan jelen van? Feszegessük egy kicsit a témát, hogy a kedvenceink miben is feszítenek!

A ruha teszi a metál zenészt?

A kérdés jogos, a válasz azonban koránt sem kézenfekvő. Valószínűleg mindenkinek akad legalább egy ismerőse, aki a kinézete alapján bármelyik színpadon megállná a helyét, pedig még csak nem is fogott gitárt életében. De a fordítottja is igaz, van aki a legnagyobb metál zenészek közül sem törekszik hivalkodásra?
Számos zenész civil munkát is folytat, még akkor is, ha zeneipar valamelyik területén tevékenykedik. A művészekkel dolgozó emberek természetesen hozzá vannak szokva az extravagáns megjelenéshez, de sokak esetében nincs mit tolerálni: divatosan, de visszafogottan öltöznek.
A legjobb példa a fentiekre talán a Killswitch Engage, akik régi-új énekesük visszatérését ünnepelték In due time című dalukkal. Bár a gitáros, Adam Dutkiewicz nem szolid színpadi öltözékeiről híres, a videóban mégis meghazudtolja saját magát. A klip koncepcióján szembetűnő, hogy a bandatagok nem vették túl komolyan a megjelenést: a videóban az “utcáról beeső” bandatagokként zenélnek, persze az alkalomhoz illő felhőtlen felszabadultsággal.

Beöltözés, vagy kiöltözés?

A metál műfajától sosem állt távol a jelmezekbe való színpadi megjelenés és a beöltözés. Aligha akad olyan metál rajongó, akinek a maszkokról és jelmezekről elsőként – vagy legalábbis az első 5 között – ne a Slipknot ugrana be. Az eleinte maszkok mögé rejtőző, tagok kilétét misztifikáló bandatagok ma már jól ismert arcok mindenki számára. A csapat tagjai számos, metál és rock zenei produkcióban is játszanak, ahol teljesen eltérő módon jelennek meg a színpadon. Ki ne ismerné az énekes, Corey Taylor Stone Sour nevű zenekarát, ahol a maszkot szögre akasztva, gyakran akusztikus gitárral jelenik meg a művész.


A Slipknot azonban korántsem mondható a legdurvább beöltöző zenekarnak. A számos balckmetal zenekarhoz képest még mindig csak gyermekmatinéval felérő Lordi még az északi közönségnek is a torkán akasztotta a húsgombócot Eurovíziós fellépésével.

Te melyik utat választanád?

A végső kérdés adott, de csak te tudod megadni rá a választ. A színpadon maszkot öltesz, a műfaj két lábon járó megtestesítőjeként járod a várost, vagy a gitárod mellé a megjelenésedet is a tokba zárod. A döntés rajtad áll! Egy azonban bizonyos: akár a metált, akár más műfajt játszol – vagy akár csak kedvelsz – azt a zene szeretetével együtt magadban kell, hogy hordozd.  Az ember ugyanis sok szerepet eljátszhat, de a közönség egy idő után rájön a csalásra!

Continoom Fckn Liar