Ha ötlet kell kliphez csináljatok fából vaskarikát, mikor már a fülén jön ki…

Tükrök egy gyermekmedence alján. Klipforgatás. Svajcsik Péter a Continoom Zenekar gitárosa mond el kulisszatitkokat

Mikor érdemes klipet csinálni? Hogy alakul ki egy jó klip ötlete?

Személy szerint úgy gondolom, ha már egy ideje aktívan létező és zenélő, saját számokat játszó a zenekar. Persze ha valakinek van erre keret és inkább ilyen módon szeretné promotálni a zenekart valami nagyszabású klipel, meg lehet próbálni, de kevésbé célravezető, főleg ha még ismeretlen a banda. Ha már adottak a felsoroltak, akkor neki lehet állni a klip kigondolásának.

A következő két opció közül célszerű választani

Vagy van egy olyan klipötlet ami annyira üt, hogy szinte mindegy milyen nóta szól alatta, akkor is megnézed mert érdekes, vagy már-már slágergyanús számhoz készít az ember vizuális tartalmat. Ha a kettőt sikerül kombinálni, az a leghatásosabb. A dal kiválasztása után azt kell figyelembe venni, hogy miről is szól, illetve milyen érzéseket vált ki a zenekar tagjaiból, mi az amit meg szeretnének osztani a hallgatósággal. Mikor már a fülén jön ki minden tagnak a választott nóta, akkor már kialakul egy alap koncepció a tagok fejében. Jöhet az agyalás és ötletbörze.

Svajcsik Péter- Continoom Zenekar
A FCKN Liar című videóklip forgatásán

Nálunk is hasonlóképpen történt a dolog, már több mint egy éve szerepel a dal a repertoárban. Srotinak (Schrott Péter a Continoom Zenekar vezetőjének) volt egy alap koncepció a fejében, aztán átgondolta egy kicsit, majd újra reformálta és minden ötlethez amit elmondott nekünk, mindenki reagált valami. Miután kialakult a teljes kép eldöntöttük, hogy „vászonra” is visszük a dolgot. Ezután indult el a legérdekesebb része, a megvalósítás.

Először is anyagiak.

Ez kevésbé érdekes mondjuk, mint inkább kellemetlen. Helyszín ki- de inkább megtalálása. Összeszervezni az embereket, egyeztetni az illetékesekkel. Majd eljön a nap. Megérkezik a zenekar a helyszínre, megjön a technika is, a stáb is és már minden készen áll. Elkezdődik a forgatás és még ebben a pillanatban is kipattanhat egy szikra, ami színesíti és persze bonyolítja a dolgot. Így esett nálunk is, hogy Gábor hajlakkokból átavanzsált lángszórók csóvái közepette tépte a húrokat, tükröket tettünk felfújhatós gyerekmedence aljára és fél délelőtt ágakat gyűjtöttünk az egyik snitt megalkotásához.

Ha meg van a jó klipötlet, tegyetek meg mindent, hogy a lehető legjobb legyen, ami csak az erőtökből kitelik. Ha kell csináljatok fából vaskarikát vagy akár hajlakkból lángszórót. (Na jó, azt ne mert tűz és robbanásveszélyes!!!!) 🙂