Szotyola, a nyúl

Figyelem! Ez nem egy nyúlszakértő írása!

Egy nyúltulajdonos tapasztalatai a saját nyúlról

Először is szögezzük le, hogy a Szotyola erőteljes férfinév. 😉
Ő egy kosorrú, selyemszőrű, lógófülű törpenyuszi. Amikor hozzánk került, még elfért egy tenyeremben. Most már inkább 3 tenyér kell hozzá, de már nem nő nagyobbra, 3 éve ekkora. Most 6 éves. Igazából ez emberi léptékkel számolva körülbelül azt jelenti, hogy a 50-es – 60-as éveiben jár. Tehát már lassan megsértődik ha nem jónapotkívánokkal köszönünk neki…

 

Szotyi

Miért érdemes nyuszit tartani?

Kezdjük ott, hogy a nyúl alapvetően egy elég csöndes állat. Ha hangot ad ki, akkor is csak “makog”, ami kicsit se nevezhető makogásnak. Inkább hümmögésnek mondanám. 😀 A házikedvencek közül tulajdonképpen a leginkább “lustabarát” állat. Nem kell levinni sétálni (persze le lehet, sőt néha érdemes is), de nem kutya. Gondolok itt arra, hogy nem kell reggel este megfuttatni vagy gondoskodni arról, hogy hol, hova és mikor intézze ügyes-bajos dolgait, ami lássuk be eléggé kényelmessé teszi a tartását.
Az első pár bútorrágcsálás után, ha megtanulja hogy azt bizony nem szabad, nyugodtan lehet egész nap engedni hogy szaladgáljon a lakásban. Szobatiszta is lesz egy idő után, mivel alomba végzi a dolgát. Persze azért takarításkor mindig találunk pár “Nesquik gabonapehely – golyócskát”, de ez abszolút elviselhető.

Egy dologra kell nagyon figyelni: NEM SZABAD EGY SZOBÁBAN ALUDNI VELE! 😀

Legalábbis Szotyolával nem. Mivel ösztönösen kapar, hogy tompítsa félelmetes karmait (amit nyilván néha érdemes vágni is, mert ha túl hosszúra nő, akkor zavarhatja a létezésben) és fogait. Inkább éjjel aktív, amikor aludni tér minden normális ember. Na ekkor indul a kapar-koncert. Ha nem másik szobában lenne, nem lehetne mellette megmaradni. 😀

Valójában másrészről nem csinál mást, csak eszik, iszik, és alszik. Amikor boldog akkor ugrál, rohangál, simogatja magát a függönnyel, amikor morcos – érthetetlen okokból – akkor leginkább szétdúlja az otthonát, párszor értünk haza arra, hogy a kis faháza (kuckója) fejjel lefelé van, az etetőtálkája az alomtálcában.

Mit eszik a nyúl?

Mindent megkóstol, de vigyázni kell arra, hogy mit nyel le, mert tán annyira nem közismert tény, hogy a nyulak nem tudnak hányni, se pukizni.. 😀 Tehát ami bemegy elől, az tuti hogy végigmegy rajta! Így ami puffasztja, azt nem szabad ennie. Szénhidrátokkal sincs nagy barátságban a szervezete. Alapvetően a széna, ami mindig kell hogy elérhető legyen számára. A nyúltápot olyan szinten imádja, hogy ha kinyitjuk a szekrényt amiben a nyúlcuccokat tartjuk és már lerótt örömében 300 kört. Komolyan.. mint egy drogos, aki végre hozzájut a hőn áhított szerhez.

Nassolni is imád, és szerintem a nyulak überkedvence a banán. Csupa nagybetűvel. Sokat nem szabad adni neki, mert sok benne a cukor, de ha kap egy kis (emberi mértékkel mért) falatot, nagyon hálás tud lenni érte.

#socute #bunny #happysunday

Zsófia Kárpáti (@karpzsofi) által megosztott bejegyzés,

Egy házikedvenc be tudja aranyozni az életünket. Emellett felhívom a figyelmet rá, hogy csak akkor legyen kisállatunk, ha tudunk rá elég időt szakítani, mert egy depressziós nyúl például nem szép látvány. Ha nem érzi jól magát, illetve nincs szeretve, nem érzi a törődést akkor inkább ne vállaljuk be!

 

IRATKOZZ FEL!
Hogy miért?! Mert ez a hónap az állatokról és az állatok elleni erőszakról szól!
Nagyon sok izgalmas témánk lesz, amiben Rád is számítunk!
Április 7-én a Tetovált Állatmentők javára adunk koncertet az S8 Underground Clubban.