A klipforgatás nem sétagalopp

A klipforgatás nem sétagalopp – Schrott Péter a Continoom Zenekar vezetője avat be minket a klipforgatás hogyanjába

Part 1

Videoklipet forgatni soha nem egyszerű dolog. Rettenetesen sok előkészület kell hozzá és sokféle tényezőt kell számba venni mielőtt elkezdjük a procedúrát.

A büdzsé

Legelső amit át kell gondolnunk, és talán nem is igényel olyan nagy fejtörést az az, hogy mennyi pénzünk van rá? Mi az a büdzsé, amiből gazdálkodunk? Erre a kérdésre az esetek 90%-ában az a válasz, hogy úgy kb nulla Ft. Lehet annyiból is jó klipet forgatni, rengeteg példa volt már rá. Íme:

Egy másik, mostanában nagyon trendi lehetőség az audiovizuális élmény nyújtására a
lyrics video. Itt tulajdonképpen csak a dalszöveg megy a dallal együtt, általában szépen meganimált betűkkel, ötletes szövegmegoldásokkal. A háttér legtöbb esetben statikus, vagy egy enyhén meganimált video, esetenként felvett video.

Határidő

Nagyon fontos, hogy szabjunk határidőt. Magunknak, a projektnek, a zenekarnak. Évek tudnak úgy elmenni, hogy a terv halványan megvan, de megvalósítás várat magára.
DO IT!

Tervezzünk előre, hagyjunk rá bőven időt. Tudom általában az van, hogy már tavaly meg kellett volna jelennie a klipnek. A legtöbb zenekar ott vérzik el hogy kapkod, és nem lát tovább az orránál. Ha csak 2-3 hónappal dolgozunk előre, és beállítjuk folyamatosan a jövőbeni itiner-listát, sokkal összeszedettebb lesz az egész, és nem fog egyáltalán bonyolultnak se tűnni. Kényelmesen tudunk előre megjelentetni előzetest, hetekkel előtte be lehet jól promózni a klipet, ami nagyon fontos a nézettség szempontjából.

Koncepció

Talán a legfontosabb a koncepció. Meg kell válaszolnunk a következő kérdéseket:

milyen közönséghez szólunk?
mit szeretnénk elérni vele, azaz mi a mondanivalója a dalnak?
Milyen hatást akarunk kiváltani az emberekből?
Először mindig a dal születik meg, és utána a klip, ez soha nem volt fordítva, és reméljük nem is lesz….:D

Természetesen nagyon fontos, hogy hogy szólal meg a dal, de az hogy van egy jó szám jó keveréssel, még csak kb. a 30%. A mai világban az audiovizuális élmény nagyon nagyon sokat nyom a latban. További 70% ot videoklip adja hozzá. Az ütős videoklip rengeteget lendíthet előre, hiszen sok zenekart láttunk már egy klip miatt befutni, ámbár az érem kétoldalú, hiszen rosszul megoldott videoklippel el is ronthatjuk a renoménkat.

Soha többet, de aztán mégis…

Schrott Péter
Klipforgatás

25 éves zenei pályafutásom során jó pár dologba belefutottam, és azt mondhatom hogy nincs lehetetlen, csak tehetetlen. A kemény munka, és a hit abban amit csinálunk, mindig meghozza a gyümölcsét! Lehet hogy nem az első évben, és nem az ötödikben. Talán közhelynek tűnhet, de kit érdekel ha egyszer igaz…

Minden forgatásba hatalmas lelkesedéssel vetem bele magam, és a forgatási napok végén mindig megfogadom hogy soha többet… De a végeredmény, és közönség visszajelzése mindig arra ösztönöz, hogy gyerünk előre tovább.

De majd csak a következő bejegyzéskor..;) Folyt köv!