3 dolog amit fontolj meg, mielőtt hangszert veszel a kezedbe

Hangszertörténetem

Fúvós hangszeren kezdtem 6 éves koromban. Két év furulya, majd hat év klarinét. A negyedik év vége felé már abba szerettem volna hagyni a zenélést. Azonban hála a szüleimnek – akik erről hallani se akartak
–, folytattam a zenetanulást. A bátyám hatására elkezdtem kikacsintani a könnyűzene felé. Egy új hangszert választva nekiveselkedtem a basszusgitáron való zenélésnek. Gitározni nem akartam, mert Kristóf (a bátyám) is gitározott és nehogymár azt higgye mindenki, hogy őt utánozom.

Melyik az én hangszerem?

Egy év után úgy éreztem, mégiscsak a gitár lesz az én hangszerem. Gondoljon mindenki, amire akar, nem érdekel. A harmadik gitáros év körül belekóstoltam egy másik hangszerbe. Elkezdtem dobolni. Úgy gondoltam, ha van esetleg valami ötletem és meg szeretném osztani a dobos kollégával, akkor ne kelljen már azt mondani, hogy: „Figyi! Arra gondoltam, hogy tugudugudá-tugu-tugudá.” Jobb, ha legalább körülbelül meg tudom neki mutatni a saját hangszerén. A dob iránti szenvedélyem a mai napig megmaradt. Van is egy Ozzy – Black Sabbath tribute zenekar, ahol dobolok.

Continoom

A hangszer elmélet?

15 éves koromtól kezdve a zenélés volt a mindenem. 17 éves koromba kezdtem el magántanárhoz járni énekelni. Körülbelül a 25. életévemben voltam a csúcsponton. Azóta sajnos jóval kevesebb időm van gyakorolni. A szolfézs tudásom is megkopott kissé az idő folyamán. Munka mellett nehezebb időt szakítani a gyakorlásra, de mindig lopok valahonnan.

Amit másképp… hangszerelnék

Ha valamit másképp csinálnék mint akkor, az az lenne, hogy sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnék a zeneelméletre és a skálák gyakorlására.

Sosem vagy egyedül, ha van hangszered

Nagyon szeretem a hangszereket. Persze akad egy-két kivétel, de azért azokba se tennék kárt, csak nem szeretem a hangjukat. A hangszer az egyik leghűségesebb társa az embernek. Veled van örömben, bánatban. Minden érzésedet befogadja és segítségével ezt tovább is adhatod a világon mindenkinek.

Hatások

Rám a legnagyobb hatással (a kedvenc zenekarjaimon kívül: Beatles, Pantera) a bátyám volt. Tehetsége mellé rengeteg szorgalom és kitartás is párosult.